Kamillázzuk-e a gyermek szemét?

A természetes gyógymódok előtérbe kerülésével a gyógynövények alkalmazása egyre népszerűbbé vált. Joggal hódít tehát teret a fitoterápia, melyben a kamilla (Matricaria chamomilla) az egyik legismertebb és leggyakrabban használt hazai gyógynövény. Napjainkban ismét igen sokrétűen alkalmazzák belsőleg és külsőleg egyaránt.

Szemészeti kórképekben régebben akkor használták előszeretettel a kamillát, ha váladék jelent meg a szemhéjszéleken, ­például kötőhártya-gyulladás vagy árpa esetén. A szem kamillával való lemosása, borogatása azonban szakmailag ma már nem javasolt.

A kötőhártya-gyulladás leggyakoribb – természetesen nem kizárólagos – okai közé a fertőzések és az allergia tartoznak. Fertőzés esetén a kamillás borogatás alkalmazása során a kórokozók további elburjánzásának igencsak kedvez a langyos, levegőtől elzárt környezet, ezért nem célszerű a használata. A borogatás ráadásul feláztatja az érzékeny szemhéjat és a szemkörnyék bőrét, vizenyőssé, duzzadttá téve a területet. Gyakran előfordul, hogy a kezelés után kifejezett bőrpír jelentkezik. Ennek oka az, hogy a kamilla szárítja a szem­környék egyébként is érzékeny bőrét. Bár igaz, hogy mérsékelt gyulladáscsökkentő hatása tényleg előnyös lehetne, de sajnos maga a kamilla is allergizál. Pollenje keresztreak­ciót adhat a parlagfűével, azaz aki az egyik növény virágporára érzékeny, nagy az esély, hogy a másikra is az.

  • Ha a kicsi szeme piros, váladékos, sokat dörzsöli, vagy szúrásra, fájdalomra panaszkodik, kérjük ki gyermekszemész szakember véleményét. A fenti panaszokra, ha a gyulladás alapja bakteriális fertőzés vagy allergia, általában antibiotikum-tartalmú vagy allergiaellenes szemcseppet kap a kisgyermek.
  • Amennyiben váladékos a baba szeme, felforralt, majd lehűtött vízzel indokolt a szempillaszőrsorról és a szemhéjszélről a váladék óvatos eltávolítása, lemosása.
  • Allergia esetén is javasolt a forralt, hűtött tiszta vízzel való lemosás, vagy a műkönnyel való alapos kimosás, hogy az allergéneket eltávolítsuk.

Minden törlésnél friss vattapamacsot használjunk, a tö­rölgetés pedig mindig a belső szemzugtól induljon kifelé. A picik nehezen tűrik a lemosást, de játékos formában szívesebben megengedik. Utána pedig sokkal kel­lemesebb érzés, ha nem ragad össze a szemhéjuk.

Dr. Serfőző Csilla szemész szakorvos

Baba Patika 2012

Megjelent itt: Cikkek