Napszemüveget a piciknek!

Ilyenkor nyáron, a tűző, sokszor vakító fényben napszemüveggel is védhetjük gyermekünk szemét. Persze nem mindegy, milyet választunk és hogyan használjuk.

Az ultraibolya (ibolyántúli, ultraviola, UV) olyan elektromágneses sugárzás, aminek a hullámhossza 200–400 nanométer kö­zötti, azaz a látható fény és a röntgensugárzás közé esik. Az UV–A és az UV–B az, amely eljut Földünk felszínére, ezektől kell védenünk gyermekünk szemét és bőrét. A szemhéj bőrét, a szem kötőhártyáját, szaruhártyáját, sőt a szemlencsét és a látóhártyát is károsíthatják a sugarak. Életünk során összeadódik a minket ért káros sugárzás mennyisége, ráadásul gyermekeinket ma sokkal több UV-sugárzás éri, mint évtizedekkel ezelőtt.

Melyik a jó választás

A jó napszemüveg teljes mértékben kiszűri a káros sugarakat. A napszemüveg UV-védelme nem függ a lencse színétől vagy a sötétségétől. A sötét színű, de nem megfelelő UV-védelemmel rendelkező napszemüveg viselése közben kitágul a kicsik pupillája, s még több káros sugárzás éri a szemüket. A kisgyermekek esetében csak műanyag lencséjű szemüvegek jöhetnek szóba, mert ezek nem törnek szilánkosan, erősek és könnyűek. A keret kiválasztásánál fontos a ké­nye­lem és az arcforma figyelembevétele, hogy minél kevesebb fény érkezzen a lencse mellett a gyermek szemébe.

A keret anyaga ne allergizáljon, ne legyen mérgező. Sajnos léteznek olyan gyenge minőségű termékek, amelyek ugyan megfelelő UV-védelemmel bírnak, de a lencse optikai minősége silány, torzítja a képet. Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a nap­­szemüveg címkéjén fel legyen tüntetve, hogy megfelel-e a szabványnak (CE; EN 1836:2005) és hogy általános vagy speciális célra (például síelés, repülés) készült-e. A kötelező szabvány szerint a napszemüvegek lencséi a fényáteresztő képességük szerint 0–4-ig öt csoportba sorolhatók, a 4-es kategória nyújtja a legnagyobb fokú UV-védelmet.

Sport, szabadidő

Bizonyos felszínek nagyobb arányban verik vissza a nap sugarait, növelve ezzel a káros hatást. Éppen ezért például síelésnél, vízparton, a homokozóban vagy akár az aszfalton játszadozó gyermekek fokozottan ki vannak téve a káros suga­raknak. Nem véletlen, hogy a jelenleg forgalomban lévő minőségi úszó- és síszemüvegek is rendelkeznek UV-szűrő képességgel. A gyermeknapszemüvegek rögzítéséhez gyakran ajánlanak állítható pántot, amivel biztosabbá tehetjük viselésüket, s nem repül le olyan könnyen ugrándozás közben.

Ha már van…

A lencse UV-szűrő képességéről saját szemmel nem tudunk meggyőződni, de az optikákban rendelkezésre áll olyan eszköz, amivel megállapítható az adott szemüveg UV-szűrő képessége.

A kisgyermekek jelentős része eleinte elutasítja a napszemüveg viselését. Ha már elég idős, a választáskor kérjük ki a véleményét.

Ha mégsem vi­seli szívesen, tereljük el a figyelmét, próbálkozzunk többször, megéri a fáradtságot. Végül ne feledkezzünk el a tűző napfényben a napszemüveg mellé sildes sapkát, kalapot adni a gyermek fejére!

Dr. Serfőző Csilla szemész szakorvos

Baba Patika 2012

Megjelent itt: Cikkek