Mi a kancsalság?

2012

Két szemünkkel a képet akkor látjuk élesen és egynek, ha a látott képek a látóhártyák megfelelő helyére vetülnek. Kancsalságról (strabismus) akkor beszélünk, ha a két szem nézővonala nem találkozik a fixált pontban; ilyenkor a kétszemes együttlátás hiánya áll fenn.

Tompalátás

2012

A tompalátás gyakran elhangzó fogalom a szemészeti rendeléseken, így kiemelten fontos, hogy megértsük, mi is az valójában. Amblyopiáról, vagyis tompalátásról akkor beszélünk, ha az egyik, ritkán mindkét szem gyengébben lát, holott a szem anatómiailag egészséges, vagy olyan esetben, ha a szem kimutatható anatómiai rendellenessége nem áll arányban az észlelt látáscsökkenéssel.

Piros a szeme

2012

Az allergiás kötőhártya-gyulladásról

A kötőhártya a szemgolyó elülső felszínét és a szemhéjakat belülről borító vékony hártya gyulladása, a leggyakoribb szembetegség. A felmérések szerint minden ötödik magyar ember szenved szénanáthától, mely az esetek 90%-ában szövődik allergiás kötőhártya-gyulladással. Az allergiára való hajlam örökölhető.

Amikor azt látjuk, kisgyermekünk szeme könnyezik, nem feltétlenül az allergia az egyetlen ok, ami a panasz hátterében állhat. Egészen kicsiny babáknál a könnycsorgás és a kötőhártya-gyulladás hátterében gyakran sajnos a könnycsatorna veleszületett szűkület...