Kontaktlencse gyermekkorban

Ma már kaphatóak a piacon olyan napi lencsék, melyek elvileg képesek a gyermekek igényeinek is megfelelni, azonban megfelelő tisztasági feltételek, kézügyesség és felelősségérzet hiányában 12–14 éves korig hazánkban általában nem javasoljuk használatukat. Léteznek azonban olyan speciális kórképek, amikor már csecsemőkorban a kontaktlencse használata mellett döntünk.

Ezek közé tartozik például, ha nagy a különbség a két szem dioptriája között, vagy valamilyen ritka fejlődési rendellenesség következtében a szem szivárványhártyája nem tudja jól szabályozni a szembe jutó fény mennyiségét, és a baba nagyon fényérzékeny. Ezekben az esetekben a szülő részletes oktatásban részesül, hogyan helyezze föl, illetve miként kezelje a lencsét.

Szemüveg vagy kontaktlencse?

Egyedi esetekben, ha például a gyermek sportteljesítményét negatívan befolyásolja a szemüveg viselése, de egyébként megfelelő higiéniás érettségről tesz tanúbizonyságot, megpróbálhatjuk a lencse viselését kisgyermekkorban is. Főként a napi, eldobható, alkalomszerűen használható lencsék javasoltak ebben az életkorban. A 12–14 évesek általában már nagyon motiváltak, és ezért hihetetlenül gyorsan elsajátítják a lencse kezelésének technikáját. Nem elhanyagolható a kontaktlencsének az önbizalomra gyakorolt pozitív hatása sem.

Többféle van

A lencséket anyaguk, illetve hordási idejük, rendeltetésük szerint csoportosíthatjuk.

  1. A lágy lencsék népszerűbbek, míg a kemény, manapság félkeménynek nevezett, gázáteresztő anyagból készült kontaktlencsék hazánkban kevésbé elterjedtek. Utóbbiakat gyakran nehezebb megszokni, de előnyük, hogy ennél a típusnál általában kisebb a gyulladásos szövődmények kialakulásának az esélye.

  2. Az éjszakai viselésű lencsék olyan speciális lencsék, melyeket este felhelyezve és reggel kivéve, az éjjel folyamán úgy módosítják a szem felszínét, hogy az egyébként kis fokban rövidlátó viselője egy, maximum két napig élesen lásson lencse, illetve szemüveg nélkül is. A nappali órákban a szaruhártya visszanyeri korábbi alakját, ezért éjjel ismét hordani kell a speciális lencsét ahhoz, hogy másnap nélküle is jól lásson viselője.

Miért ne ússzunk lencsében?

Sem természetes vizeink, sem a csapvíz nem sterilek, egészséges szembe jutva azonban általában nem okoznak komolyabb gyulladást. Kontaktlencsében azonban semmiképpen sem szabad fürödni – sem természetes vízben, sem uszodában, sőt még a zuhanyzás sem ajánlott. Ha ugyanis a kórokozók bejutnak a kontaktlencse alá, akkor, mint egy üvegházban, könnyen elszaporodnak. A könnyfilm természetes védekező funkciója így jóval nehezebben érvényesül, hiszen a lencse alatt a könnyfilm áramlása csökkent. Ezen felül a kontaktlencse gyakran mikrosérüléseket okoz a hámfelszínen, kaput nyitva ezáltal a fertőzéseknek. Sajnos még az eldobható napi lencsével történő pancsolás után is előfordulhat, hogy súlyos fertőzés jeleit tapasztaljuk a szem felszínén, hiszen vizeinkben jelentős mennyiségben fordulnak elő olyan kórokozók, amik ilyen esetben súlyos, akár maradandó károsodást okozhatnak.

Ha begyulladt a szem…

Amennyiben a szem a lencse viselése során begyullad, azaz pirossá, fájdalmassá, fényérzékennyé válik, esetleg váladék jelenik meg a pillaszőrsoron, a lencsét haladéktalanul ki kell venni és szakemberhez kell fordulni. Magát a lencsét, illetve a tárolófolyadékot egészen addig nem szabad eldobni, illetve kiönteni, míg teljesen meg nem gyógyul a gyulladás, ugyanis a későbbi, sikeresebb terápia érdekében szükség lehet rájuk. A mosófolyadékból vagy a kontaklencséről vett minták tenyésztésével információt nyerhetünk arról, milyen típusú és antibiotikum-érzékenységű kórokozó támadta meg a szemünket, s így célzottan kezelhetjük a fertőzést.

Baba Patika 2014

Megjelent itt: Cikkek