Mi a kancsalság?

Két szemünkkel a képet akkor látjuk élesen és egynek, ha a látott képek a látóhártyák megfelelő helyére vetülnek. Kancsalságról (strabismus) akkor beszélünk, ha a két szem nézővonala nem találkozik a fixált pontban; ilyenkor a kétszemes együttlátás hiánya áll fenn.

Kísérő kancsalságról beszélünk, ha a szemek minden irányban szabadon mozognak, de kö­zöttük állandó szögeltérés van. Bé­nulásos kancsalságnál a szem mozgása valamilyen irányban korlátozott. A kan­csalság lehet egyoldali, kétoldali, rejtett vagy valódi, veleszületett vagy szerzett, időbeni fennállása szerint megkülönböztethetünk időszakos vagy állandósult formát. A hibás szem állását alapul véve lehet a kancsalság befelé, kifelé, felfelé, lefelé térő, elfordulásos, vagy ezek kombinációja.

Mikor jelentkezhet?

Leggyakrabban a látásfejlődés szempontjából kritikus három-öt éves kor előtt nyilvánvalóvá válik. Van, hogy már az élet első hat hónapjában megjelenik, ritkábban csak felnőttkorban kezdődik. Kancsalsághoz, a kétszemes látás kóros fejlődéséhez vezethetnek akár fénytörési hibák, a szemizmokat vagy szemgolyót érintő betegségek, de központi idegrendszeri kórképek is. A tartósan kancsalító szem képét az agy gyermekkorban elveti, így nem alakul ki kettős látás. Sajnos ez azzal jár, hogy a gyermek egyáltalán nem használja a kancsalító szemet, ami így tompalátóvá válik. Amennyiben váltva kancsalít, vagyis szemeit váltva használja, akkor nagy valószínűséggel a két szem látó­élessége azonos.

Mire figyeljünk?

A kancsalság jele, a ferde nézés nem mindig nyilvánvaló. Előfordulhat, hogy csupán néhány fokot tér el a szem a helyes iránytól, így a szülő számára nem tűnik fel, hogy a gyermek egyik, vagy akár mindkét szemével kancsalít.

Az is elképzelhető, hogy a babáknál gyakori széles orr­nyereg miatt befelé térő kan­csalnak tűnik az egyébként egészséges szemállás. A csecsemő hat hónapos kora előtt szemmozgásai még nem koordináltak megfelelően, s nem feltétlenül kóros, ha időnként ki- vagy beszalad valamelyik szeme.

Ha azonban tartósan kancsalít a kicsi, akkor már ebben a korai életkorban is fontos a szakvizsgálat. Abban az esetben, ha a kisgyermek sokat hunyorog, ferdén tartja a fejét, a fotókon a szaruhártya közepén látható fényreflexek nem a szem azonos helyére esnek vagy a családban előfordult kancsalság, mindenképpen javasolt szemész felkeresése.

Miért fontos a kezelés?

A kancsalság nem csak esztétikai probléma: a szemek pontos együttműködésének hiányában az egyik szem tompalátó lesz, azaz „nem tanul meg” élesen látni, és ez egy idő után már nem gyógyítható. Minél hamarabb lép fel és minél tovább tart a kancsalság, annál kisebb az esély a kétszemes együttlátás kifejlődésére. A kétszemes látás elvesztése sajnos már igen kisfokú, hétköznapi szemmel nehezen észrevehető kancsalságnál is létrejön. Az időben észlelt kancsalság ezzel szemben általában korrigálható, a kezelés azonban akár évekig is tarthat. A legfontosabb az ok kiküszöbölése, ami gyakran a fénytörési hibák szemüveges korrekciójából, a jobban látó és nem kancsalító szem eltakarásából, esetleg műtétből áll.

Dr. Serfőző Csilla szemész szakorvos

Baba Patika 2012

Megjelent itt: Cikkek