A szemhéjszéli árpa

A szemhéj bőre alatt apró faggyúmirigyek gondoskodnak arról, hogy pislogáskor a szemhéj könnyen csússzon el a szemfelszínen, illetve hogy a könnyünk ne párologjon olyan gyorsan. A mirigyek kivezetőcsövecskéi a szemhéj széli pillaszőrsor mentén nyílnak, ide ürül a faggyú. Ha ezek a csövecskék bármi miatt elzáródnak, akkor a folyamatosan termelt váladék nem tud ürülni, bennük baktériumok szaporodhatnak el, majd a mirigy begyullad. Az ilyen heveny gyulladást árpának nevezzük, mely bárkinél előfordulhat, és általában teljesen ártalmatlan.

Kisgyermekeknél is gyakran előfordul, sokszor felső légúti fertőzések után. Vannak olyan csöppségek, akiknél gyakran ismétlődik ez az állapot, sőt egyszerre akár több kis árpa is megjelenhet.

Típusos tünetei: a szemhéj pirossá, duzzadttá, fájdalmassá válik, s a vizenyőtől alig tudja kinyitni a kicsi a szemét. Könnyezhet, sőt szúrhat is a gyermek szeme.

Gyógyítása

  • Általában antibiotikum-tartalmú szemcsepp vagy kenőcs mellett párakötés alkalmazását javasolja a szakember, hogy a váladék könnyebben kiürülhessen. Fontos, hogy ne nyomogassuk, és ne engedjük, hogy piszkálja, dör zsölje a gyermek a szemét.
  • Érdemes szakorvost felkeresni, hiszen a duzzadt, fájdal mas szemhéj hátterében más kórkép is állhat. Ritkán, de a gyulladás mélyebb szöveteket is elérhet. Ha a kicsi levertté, étvágytalanná válik, esetleg láz, fejfájás lép fel, akkor haladéktalanul keressünk fel szakembert!
  • Olykor előfordulhat, hogy magától nem ürül ki a gyulladt váladék, ilyenkor a szemorvosnak be kell avatkoznia, s fel kell tárnia a képződött kis csomót. Néhány picinél a keze lésre nem reagáló árpa krónikussá válik. Ezekben az elhúzódóan gyógyuló esetekben az úgynevezett „jégárpa” eltávolítása mellett döntünk.

Az árpa azonban rendszerint nyom nélkül felszívódik, vagy a párakötés hatására kifakad, és úgy oldódik meg a probléma. Többnyire 3-4 nap alatt meg is gyógyul.

Baba Patika 2014

Megjelent itt: Cikkek