Napszemüveget a piciknek!

Ilyenkor nyáron, a tűző, sokszor vakító fényben napszemüveggel is védhetjük gyermekünk szemét. Persze nem mindegy, milyet választunk és hogyan használjuk.

Kamillázzuk-e a gyermek szemét?

A természetes gyógymódok előtérbe kerülésével a gyógynövények alkalmazása egyre népszerűbbé vált. Joggal hódít tehát teret a fitoterápia, melyben a kamilla (Matricaria chamomilla) az egyik legismertebb és leggyakrabban használt hazai gyógynövény. Napjainkban ismét igen sokrétűen alkalmazzák belsőleg és külsőleg egyaránt.

Mit lát a baba?

Ki gondolná, hogy születéskor éppen látásunk, a legbonyolultabb érzékelésünk a legéretlenebb? Pedig így van. Az időre született, egészséges baba szeme és látópályája a felnőttéhez képest még sok tekintetben fejletlen: hozzánk viszonyítva gyengébben látnak, mégis túlzás azt állítani, hogy a csecsemő alig lát valamit.

Mi a kancsalság?

Két szemünkkel a képet akkor látjuk élesen és egynek, ha a látott képek a látóhártyák megfelelő helyére vetülnek. Kancsalságról (strabismus) akkor beszélünk, ha a két szem nézővonala nem találkozik a fixált pontban; ilyenkor a kétszemes együttlátás hiánya áll fenn.

Tompalátás

A tompalátás gyakran elhangzó fogalom a szemészeti rendeléseken, így kiemelten fontos, hogy megértsük, mi is az valójában. Amblyopiáról, vagyis tompalátásról akkor beszélünk, ha az egyik, ritkán mindkét szem gyengébben lát, holott a szem anatómiailag egészséges, vagy olyan esetben, ha a szem kimutatható anatómiai rendellenessége nem áll arányban az észlelt látáscsökkenéssel.

Piros a szeme

Az allergiás kötőhártya-gyulladásról röviden...